Go Back   Land Rover Forums - Land Rover Enthusiast Forum > Vehicle Line Up > Discovery II
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-19-2007, 10:39 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default Security problem!! Won't start!!!

Hi all, I have a HSE7 Discovery, production date May of 2002. There's a blinking red light near the bottom of the instrument cluster flashing really fast, as well as a red light at the navigation system flashing as well. I am assuming it's a security issue, but the Hessie won't start, the key won't even turn in the ignition. Is there a way to get this thing started?? Why are these red lights flashing? Did someone try and break into my Discovery, and it just lock the ignition out?? How do I fix this?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-19-2007, 10:48 AM
Disco Mike's Avatar
Administrator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Denver, Colorado
Posts: 25,512
Send a message via Skype™ to Disco Mike
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

Just curious, have you ever read your owners manual, that is described in great detail?
You might try and slowly over 6 to 8 seconds, lock and then unlock your door with either the remote or the key, then try a do a start. If that doesn't work, get back to me.
__________________
Mike
Retired service manager. Member of the Solihull Society, NCLR club, SCLR and Santa Barbara 4 Wheelers.

99 D2, 3" lift, CDL with a Detroit and T.T. lockers, H.D. axles, 4:11 gears, Custom front and rear bumpers, sliders, Warn winch, and 5 HID's.

To Download the RAVE Manual, follow this link http://www.landroverresource.com/

Rover Radio issues or IPOD Adapters http://home.valornet.com/splacket/index.htm



Need Parts?
paulgrant@mac.com, or 203-770-1699
willtillery@roverguy.com, or 434-251-9331
Paul PTSchram 260-804-0458
PM Marty(Drillbit)[url]http://www.landroversonly.com/forums...o=newpm&u=5940
British Parts of Utah, http://www.bputah.com/
Lucky8, http://lucky8llc.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 08-19-2007, 11:10 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

Thanks for the reply Mike,
I have an owner's manual, but have misplaced it. I thought I left it in the glove box, but it wasn't there. I don't know where I put it. I tried the lock/unlock with the key and the remote, but still no start and the lights are still flashing.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2007, 11:21 AM
dow dow is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 67
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

try turning the wheel slightly when you turn the key
__________________
'97 Discovery I
163,000 miles
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2007, 11:34 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

Update: Turning the wheel with the key did the trick as far as getting the blinking lights to go off, only now it won't crank, and when it tries to the theft deterrent system activates and the horn/lights go off. I think the battery got run down now. I'm off to get a new battery when my ride shows up.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2007, 11:39 AM
Disco Mike's Avatar
Administrator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Denver, Colorado
Posts: 25,512
Send a message via Skype™ to Disco Mike
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

Don't buy a new battery if the old one just needs a change. Get a 2 hour charge on the battery, reinstall it and call me so I can walk you thru some things to try.
303-862-7680
Colorado
__________________
Mike
Retired service manager. Member of the Solihull Society, NCLR club, SCLR and Santa Barbara 4 Wheelers.

99 D2, 3" lift, CDL with a Detroit and T.T. lockers, H.D. axles, 4:11 gears, Custom front and rear bumpers, sliders, Warn winch, and 5 HID's.

To Download the RAVE Manual, follow this link http://www.landroverresource.com/

Rover Radio issues or IPOD Adapters http://home.valornet.com/splacket/index.htm



Need Parts?
paulgrant@mac.com, or 203-770-1699
willtillery@roverguy.com, or 434-251-9331
Paul PTSchram 260-804-0458
PM Marty(Drillbit)[url]http://www.landroversonly.com/forums...o=newpm&u=5940
British Parts of Utah, http://www.bputah.com/
Lucky8, http://lucky8llc.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 08-19-2007, 11:55 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

I'm just gonna try and jump it off for now and see if it'll stay running. The battery cables are really corroded and the battery looks like it's been in there a while.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-19-2007, 12:34 PM
Disco Mike's Avatar
Administrator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Denver, Colorado
Posts: 25,512
Send a message via Skype™ to Disco Mike
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

Then start with the basic, and clean everything up first, you will still have to deal with it and even if you start the engine, with dirty cables your ECU won't have the proper voltage to run on causing you lots of grief.
__________________
Mike
Retired service manager. Member of the Solihull Society, NCLR club, SCLR and Santa Barbara 4 Wheelers.

99 D2, 3" lift, CDL with a Detroit and T.T. lockers, H.D. axles, 4:11 gears, Custom front and rear bumpers, sliders, Warn winch, and 5 HID's.

To Download the RAVE Manual, follow this link http://www.landroverresource.com/

Rover Radio issues or IPOD Adapters http://home.valornet.com/splacket/index.htm



Need Parts?
paulgrant@mac.com, or 203-770-1699
willtillery@roverguy.com, or 434-251-9331
Paul PTSchram 260-804-0458
PM Marty(Drillbit)[url]http://www.landroversonly.com/forums...o=newpm&u=5940
British Parts of Utah, http://www.bputah.com/
Lucky8, http://lucky8llc.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 08-19-2007, 01:04 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

It started after a jump. I'll clean up the cables like you said Mike. Thanks a bunch guys!
Reply With Quote
  #10  
Old 08-21-2007, 10:26 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 7
Default RE: Security problem!! Won't start!!!

Okay, so I've got a new battery for the Rover, but now I've got the "Enter security code" on my radio/navigation system (because the battery was disconneted). Is there a place on the Land Rover with the security code printed on it?? Like, inside the glove box or inside the tailgate? Or do I have to go to a dealership??
Reply With Quote
Old 08-21-2007, 10:26 PM
 
 
 
Reply

Tags
2002, batterry, blinking, common, disc, disconnected, discovery, fast, ii, land, landrover, light, problems, rover, security, start, starting, wont


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 05:40 AM.

Copyright © Internet Brands, Inc. All rights reserved.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.
LAND ROVER and its logo are the registered trademarks of Land Rover. Land Rover is not affiliated with LandRoverForums.com.

Emails Backup