Almost ready to give up - suspension issues - Land Rover Forums - Land Rover Enthusiast Forum

Go Back  Land Rover Forums - Land Rover Enthusiast Forum > Land Rover > LR3
Reload this Page >

Almost ready to give up - suspension issues

LR3 Talk about the Land Rover LR3 within.

Almost ready to give up - suspension issues

Reply

 
 
 
  #1  
Old 10-17-2018, 10:49 PM
Geo
Geo is offline
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2017
Location: Los Angeles
Posts: 221
Thanked 17 Times in 16 Posts
Default Almost ready to give up - suspension issues

Ok, Iíve tried everything I can think of and am stuck.
I think I have a leaky front end. Was getting occasional error for number of transition events. So, I put it in off road height and pulled f26. Next day it was still up on the rear and low in the front.
I ordered o rings to rebuild front valve block. Rebuild went well, no concerns. But I did remove and take it apart to ensure it wasnít cracked or the valves were jammed.
However, now, I canít control the valves or start the compressor with my GAP IIDTOOL.Tried all of the test options and even flashed the ECU. Iíve cleaned the connectors to the front and rear valve blocks and ensured they are secure. I looked at the wiring near front right wheel for damage. I pulled the rear and adjusted similar height signal as front in case the variance was too great. That didnít help. I changed the calibration manually and that didnít help.
I did pull the relay and energized the pump to pressurize the reservoir. Ran it for a couple of minutes while monitoring
Here is the error(s) that Iím getting. The first, consistently and sometimes the second.
ive read many posts, and getting frustrated.
Suspension
  • C1A30-64 (AF) Both switches pressed at the same time - Algorithm based failure - signal plausibility failure
    ( on 17-10-2018 17:57:49 at 143579 mi )
  • C1A00-1C (A7) Control module - General electrical failure - circuit voltage out of range
    ( on 17-10-2018 17:57:59 at 143579 mi )
Ultimately, the system seems to be locking up as it is interpreting some signal as up and down switches pressed simultaneously. The live values confirm that. Itís yellow then red on the dash.

So, what am I overlooking? Help, or it will need to go to the dealer.
 
Reply With Quote
  #2  
Old 10-17-2018, 11:14 PM
Senior Member
Join Date: Aug 2013
Location: Huntington Beach CA
Posts: 5,705
Thanked 506 Times in 458 Posts
Default

Get a new valve block. That whole rebuilding thing rarely works.

 
Reply With Quote
  #3  
Old 10-17-2018, 11:58 PM
Geo
Geo is offline
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2017
Location: Los Angeles
Posts: 221
Thanked 17 Times in 16 Posts
Default

Think it could be one of the coil/electromagnets grounding out? Go OEM or is cheap ok?
 
Reply With Quote
  #4  
Old 10-18-2018, 12:01 AM
Senior Member
Join Date: Aug 2013
Location: Huntington Beach CA
Posts: 5,705
Thanked 506 Times in 458 Posts
Default

I would go genuine.

we can get them from our local suppliers within an hour or two. Cheaper than the dealer.

text me tomorrow, I can order for you and ship same day.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 10-19-2018, 10:11 PM
Geo
Geo is offline
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2017
Location: Los Angeles
Posts: 221
Thanked 17 Times in 16 Posts
Default Resolved issue

I like to close the loop on these so people can learn from the issues, Even when itís embarrassing.

Abran, thanks for getting the new front valve block to me so quickly. I appreciate it. I always appreciate your help.

In the end, I found that I had put the fuse back in the wrong slot. The 20a fuse goes in F26, not in F24! Why the error code was so misleading, Iíll never know.
Lesson learned, sometimes you gotta go back to square one. And now, I know way more about the EAS in my LR3...



Yellow fuse in lower right is in the correct spot for the EAS ECU to work correctly.
 
Reply With Quote
  #6  
Old 10-19-2018, 11:29 PM
Senior Member
Join Date: Aug 2013
Location: Huntington Beach CA
Posts: 5,705
Thanked 506 Times in 458 Posts
Default

Yeah George, the most tenacious LR owner I know!
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
walkingzach
Discovery II
9
07-30-2014 09:54 AM
Actus
LR3
13
06-15-2014 10:51 AM
skatelove303
Discovery II
6
11-27-2009 06:02 PM
zracin
Discovery II
8
02-17-2008 01:39 PM
KidGid
Discovery II
8
01-27-2007 12:18 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Almost ready to give up - suspension issues


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.